Forum Forum knights.sztab.com o grze

 Rycerski poradnik (FAQ)Regulamin Forum   Rycerski poradnik (FAQ)Rycerski poradnik (FAQ)   SzukajSzukaj   Zaciągnięci do armii (lista)Zaciągnięci do armii (lista)   OddziałyOddziały   Zaciągnij się do armii (rejestracja)Zaciągnij się do armii (rejestracja) 
 Co o Tobie wiadomo, Rycerzu? (profil)Co o Tobie wiadomo, Rycerzu? (profil)   Sprawdź, może nadeszły wieściSprawdź, może nadeszły wieści   Zgłoś obecność (zaloguj)Zgłoś obecność (zaloguj) 

Bugi znalezione w KaM Remake
Idź do strony 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum knights.sztab.com o grze "Knights and Merchants" Strona Główna KaM Remake
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum


Dołączył: 24 Lip 2005

PostWysłany: Sob Gru 03, 2011 9:30 pm    Temat postu: Bugi znalezione w KaM Remake Odpowiedz z cytatem

Na prośbę Dumdasa tworzymy temat, w którym prosimy o zgłaszanie wszelkich bugów znalezionych przez Was w Remake'u. Pamiętajcie, by każde zgłoszenie charakteryzowało się:
    1. Dokładnym opisem buga (czym się objawia? kiedy wystąpił? czy się potarza?)
    2. "dowodem" na jego istnienie - log błędu (Twoj_dysk:/KaM Remake/Crash Reports/) lub zrzut ekranu z gry

Dumdas zajmie się przesyłaniem Waszych zgłoszeń do twórców KaM Remake - Lewina i Kroma.
_________________
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Dumdas
Użytkownik Forum


Dołączył: 19 Sie 2008

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za stworzenie tego tematu Uśmiech
Poniżej lista bugów, które już zostały zgłoszone (z czasem postaram się ją jakoś lepiej zorganizować):

- Czasem wieże mają ogromny zasięg, co więcej trafiają gdy się szturmuje a pudłują, gdy stoi w miejscu.
- Nie można budować na zaplanowanych przez innego gracza drogach.
- Zły balans jednostek.
- Brak możliwości rekrutowania jednostek w warowni zbudowanej zaraz przy brzegu mapy.
- Drwal najpierw sadzi, potem ścina drzewo, nigdy nie robi jednego i drugiego na raz. Tak samo z chłopem.
- Dodać rozdzielczość 1024x600 (dla notebooków).
- Kiedy zniszczymy gospodę podczas gdy jakaś jednostka je, to nie przerwie ona tej czynności.
_________________
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Dumdas
Użytkownik Forum


Dołączył: 19 Sie 2008

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poleciał pierwszy raport do Lewina z bugami. Lewin prosił o przetłumaczenie:
1. Bug.: Czasem wieże mają ogromny zasięg, co więcej trafiają gdy się szturmuje a pudłują, gdy stoi w miejscu.
Odp.: Naprawione.

2. Bug.:Czasem nie ma wiadomości o tym, że wyczerpały się zasoby kopalni żelaza.
Odp.:
Cytat:
I can't reproduce it, I think it is unlikely that this bug report is correct. Can you make a mission which causes it to happen?

Nie mogę odtworzyć sytuacji, myślę, że to niezbyt prawdopodobne, żeby raport o błędzie był dobry. Mógłbyś podać mi misję, która powoduje taki problem?
@doman100 - w której misji miałeś taki błąd? Najlepiej daj save'a.

3. Bug.: Nie można budować na zaplanowanych przez innego gracza drogach.
Odp.: "Planujemy to naprawić, ale niestety nie naprawimy tego jeszcze w nadchodzącej wersji. Każdy, kto tak robi to loser i nie zasługuje na to, żeby grać."

4. Bug.: Zły balans jednostek.
Odp.: "W następnej wersji zostanie to poprawione. Proszę przetestujcie to i dajcie mi znać, czy ciągle jest z tym problem."

5. Bug.: Czasami kawaleria zabija dwóch łuczników/kuszników za jednym uderzeniem.
Odp.: "Niemożliwe zważywszy na to, jak jest napisany kod. To musiała być strzała."

6. Bug.: Brak możliwości rekrutowania jednostek w warowni zbudowanej zaraz przy brzegu mapy.
Odp.: Naprawione.

7. Bug.: Drwal najpierw sadzi, potem ścina drzewo, nigdy nie robi jednego i drugiego na raz. Tak samo z chłopem.
Odp.: "Cóż - tak właśnie drwal zachowuje się w KaM. Ale w następnej wersji zrobiliśmy tak, żeby sadził i ścinał w tym samym czasie. Ale w tym momencie rodzi się problem - nie możesz wyciąć drzew z danego obszaru, bo drwal jednocześnie sadzi i wycina drzewa. Więc dodaliśmy opcję, którą można decydować, czy leśniczy ma też sadzić. Problem z chłopem został rozwiązany".
_________________
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
janosiczek
Użytkownik Forum


Dołączył: 05 Paź 2011

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj spędziłem trochę czasu na grze w sieci i zgłaszam swoje zastrzeżenia:

- tabelka z ludzmi którzy aktualnie grają z nami ( tam gdzie są pingi itd)
prosiłbym zmienić kolory ich nicków na jednolite a zamiast koloryzować nicki dać po prostu przed nim kwadracik z kolorem oraz zrobić tabelke.
Aktualnie to jak dla mnie jest mało czytelne szczególnie jak inni mają bardziej rozbudowane nicki nie można ich szybko rozszyfrować :/



Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gogoud
Użytkownik Forum


Dołączył: 08 Paź 2008

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 1:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie do końca bug, ale pewne niedopracowanie z KaMa, które w Remake'u na pewno jest do zrobienia:
-czy ryby będą się odnawiały? Jeśli tak, to niech rybak uzyskuje tylko jedno wiaderko z rybą za jedną wyprawą do zbiornika wodnego - przecież zawsze ma w ręku tylko jedno wiadro. I niech nie siedzi tak długo w swojej chacie, bo przecież nic tam nie robi - lepiej będzie, jeśli będzie dłużej łowił rybę, a w domku siedział krótko.
_________________
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
doman100
Użytkownik Forum


Dołączył: 27 Sty 2008

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Było to w którejś misji sieciowej ale nie jestem w stanie ustalić w, której. Być może to tylko pojedynczy przypadek.
_________________
Westess krutue szaleń
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Dumdas
Użytkownik Forum


Dołączył: 19 Sie 2008

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 10:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@doman10 - Ok, w takim razie skreślamy z listy.
@janosiczek - Mnie też to denerwuje i wydaje mi się, że to będzie całkiem dobry pomysł...
@gogoud - Zapytam.
_________________
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
janosiczek
Użytkownik Forum


Dołączył: 05 Paź 2011

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 11:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje wskazówki co do gry sieciowej:

- To chyba poprawicie(albo już jest poprawione), ale napisze tak dla zasady w lobby nie widać kto jaką ustawił drużynę.
- Ta tabalka co pisałem powinno być w niej priorytetem drużyny a potem dopiero nicki a nie jak teraz lista i szukaj !
- W czasie gry gdy [gdy chcę sprawdzić czas gry] wcisnę f 11 pojawia się tabelka itd sami wiecie i gdy ją zlikwiduje (wcisnę znów f11 czy coś tam aby ją zamknąć) mam ekran gry ucięty jakieś na oko 0,5cm (dodam jeszcze że gdy się pojawia ta tabelka z opcjami od f11 to i tak nie widzę zegara który jest na dole )
- Zlikwidować ikonke od czatu czy czego to tam jest ta na dole. Zupełnie nieczytelna i brzydka, zamiast tego dać ikonke na panelu z prawej
- To samo z listą grających

Co do tej tabelki z PINGAMI ITD, może porzucić wygląd z KAM i dać po prostu kwadracik z 70% prześwitem i ładną czcionką, prostą napisać najpotrzebniejsze info wyglądało by to schludnie i ok ? ( do wdrążenia w KAM i zobaczenia jak to wygląda )



Moje usprawnienia:

+ W lobby dać dodatkową opcje "czas pokoju"z wskananiem w minutach ile będzie wynosić czas pokoju, spowoduje to pojawienie się w lewym górnym rogu zegaru odmierzającego np. od 60 min do zera ( aby ludzie nie pytali się wciąż ile jeszcze do końca PT

+ Wymógł aby przy dodawaniu map sieciowych je opisać co mniej więcej się znajduje na mapie i proponowane lokacje do drużyn bo z tego co widziałem to jest to na odpierdal

Zauważone Bugi:

- Na niektórych mapach kolega może robić już leśniczówki nie mając nawet gospody czy kamienia !

Moje przemyślenia:

-- Myślałem na temat mgły wojny, jest to bajer w RTS ale w KAM to bezużyteczne dziadostwo, w 90% w sieci z tego co widzę gracze grają na PT a potem wojenka nikt nie ma czasu bawić się w mgłe wojny, moim zdaniem powinno to zostać tak jak jest szczególnie, że KAM to osiadła gra nie ma takich zmian w budowaniu baz jak np TZAR czy AOE gdzie to można jednym budowniczym wybudować na końcu mapy zamek i reszte budowli.
Po za tym jak się idzie wojami to nie jednym tylko większą ilością szczególnie w dalszych fazach gry,

-- Nowa opcja w menu ! OPCJE > Własna Muzyka ( po prostu wskazanie na dysku gdzie się mieści nasza muza aby gra ją odtworzyła )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lewin
Użytkownik Forum


Dołączył: 24 Sty 2008

PostWysłany: Wto Gru 06, 2011 2:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@janosiczek:
We have already done most of these things:
- Polish "team" text in lobby is fixed
- The play time is shown in the game under options menu (don't need F11)
- Peacetime is an option in the lobby, 0 - 120 minutes. Peacetime remaining is shown in game, under players menu.
- Multiplayer maps describe the teams/locations, but still only in English. Eventually we plan a preview of the minimap to be shown.
- To add custom music, put your MP3 or OGG files into folder: "KaM Remake\Music". They will be included in the playlist. You can delete the old KaM music if you wish.

I could not read the Google Translated version of other items, can someone translate them for me?
Lewin.


GOOGLE TRANSLATE:

@janosiczek:
Mamy już zrobione większość z tych rzeczy:
- Polska "zespół" tekst w lobby jest stała
- Czas odtwarzania jest pokazana w grze w menu opcji (nie wymaga F11)
- W czasie pokoju jest opcja w holu, 0 - 120 minut. Czasie pokoju pozostałych jest pokazany w grze, w menu graczy.
- Mapy multiplayer opisać zespoły / lokalizacje, ale nadal tylko w języku angielskim. Ostatecznie planujemy podgląd minimapie, by być pokazane.
- Aby dodać własne muzykę, połóż MP3 lub OGG do folderu: "KaM Remake\Music". Zostaną one włączone do listy odtwarzania. Możesz usunąć starą muzykę Kam, jeśli chcesz.

I nie mógł odczytać Google przetłumaczoną wersję inne przedmioty, może ktoś je przetłumaczyć dla mnie?
Lewin.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Tlen WP Kontakt
Dumdas
Użytkownik Forum


Dołączył: 19 Sie 2008

PostWysłany: Wto Gru 06, 2011 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
[...]Ta tabalka co pisałem powinno być w niej priorytetem drużyny a potem dopiero nicki a nie jak teraz lista i szukaj ![...]

In that table I mentioned before [that with list of players shown while playing] the priority should be to show which player belongs to which team instead of raw list of players.

Cytat:
Co do tej tabelki z PINGAMI ITD, może porzucić wygląd z KAM i dać po prostu kwadracik z 70% prześwitem i ładną czcionką, prostą napisać najpotrzebniejsze info wyglądało by to schludnie i ok ? ( do wdrążenia w KAM i zobaczenia jak to wygląda )

When comes to table with pings etc. we may abandon look of KaM and instead of them place there squares with 70% transaprention and a nice font in whitch there will be most useful information. [I don't really know what he meant].

Cytat:
W czasie gry gdy (gdy chcę sprawdzić czas gry) wcisnę f 11 pojawia się tabelka itd sami wiecie i gdy ją zlikwiduje (wcisnę znów f11 czy coś tam aby ją zamknąć) mam ekran gry ucięty jakieś na oko 0,5cm (dodam jeszcze że gdy się pojawia ta tabelka z opcjami od f11 to i tak nie widzę zegara który jest na dole )

While playing (when I wan to find out what the game time is) and pressing F11 the known table shows up. When I close it down it cuts game screen off for about 2in. Let me add that when this table appears I still can't see timer down on the screen.
[I (Dumdas) haven't seen the timer personally. Is it really there?]

Cytat:
Zlikwidować ikonke od czatu czy czego to tam jest ta na dole. Zupełnie nieczytelna i brzydka, zamiast tego dać ikonke na panelu z prawej

Delete the chat icon or whatever this icon is for. It's totally unreadable and ugly. Instead of this put the icon to the panel on the right. Same to the player list icon.
[I (Dumdas) don't know why hi thinks this icon is bad or something... Let me ask below.]
@janosiczek - dlaczego uważasz, że te ikony jest brzydka i nieczytelna?

Cytat:
Wymógł aby przy dodawaniu map sieciowych je opisać co mniej więcej się znajduje na mapie i proponowane lokacje do drużyn bo z tego co widziałem to jest to na odpierdal

[I think you should] add a requirement of pecise describing the multiplayer maps.
@janosiczek - przecież to nie zależy od Lewina ani Kroma...
@janosiczek - "Yet it doesn't depend on Krom nor Lewin..."

Cytat:
Na niektórych mapach kolega może robić już leśniczówki nie mając nawet gospody czy kamienia !

On some maps friend of his may build woodcutter's before having inn and quarry.

That's all. I see the rest of questions you have translated with google translate and answered.


--------------------------------
Odpowiedź Lewina: [Lewin's answer]
Większość z tych rzeczy została już zrobiona:
- Widoczność numeru drużyny w polskim tłumaczeniu została naprawiona.
- Czas gry jest wyświetlany w grze pod menu opcji (nie potrzeba F11) [really?]
- PT można teraz ustawić w lobby przed rozpoczęciem gry na 0 do 120 min. Czas do końca PT jest pokazywany w grze pod menu graczy (?) [What do you mean "players menu", Lewin?]
- Mapy multiplayer wciąż mają opisy jedynie po angielsku. Ewentualnie planujemy dodać podgląd mapy.
- Żeby dodać własną muzykę w formacie MP3 lub OGG wystarczy wkleić ją do folderu "KaM Remake\Music". Zostanie ona dołączona do playlisty. Można też usunąć starą muzykę z KaM jeżeli się chce.
_________________
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum knights.sztab.com o grze "Knights and Merchants" Strona Główna KaM Remake Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 1 z 18

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Strona główna knights.sztab.com
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Shoutbox by Dion Dev